Ugrás a fő tartalomra

A beilleszkedés nehézségei: nyelv és egészség




A dániai beilleszkedés legfontosabb kulcsa a nyelv. Dániai egy olyan ország, ahol minden ajtó ezzel nyílik. Hiába ragadnak meg a dánok minden alkalmat, hogy angolul beszéljenek a saját fejlődésük érdekében, hiába könnyebb neked is az angolt választanod, ha az ember érvényesülni szeretne, akkor nem lehet megúszni, hogy meg ne tanulja meg  a dánok szörnyen nehéz nyelvét. 
A jelenleg működő önkormányzati nyelviskolák elég különböző színvonalúak a tanárgárdától függően , de közös bennük, hogy teljesen elhanyagolják a kiejtést és a beszédkészség fejlesztését. Hosszú távon ez elveszi a tanulók kedvét a tanulastól,  hiszen azt tapasztalják, hogy hiába oldják meg a házifeladataikat, ha valaki hozzájuk szól az utcán, nem értik. Állnak zavartan egyik lábukról a másikra, pedig lenne mondanivalójuk. Ennél szörnyűbb helyzetet el sem lehet képzelni  ( márpedig a koppenhágai  igen beszédes népség, ami az idegenekkel való szóba ereszkedést illeti). 
Nagyon fontos tehát, hogy minden alkalmat megragadjon az ember a beszédkészsége fejlesztésére és megkérje  dán ismerőseit, hogy dánul próbáljanak hozzá szólni és ne angolul. A helyiek egyébként meglehetősen türelmesen szokták végighallgatni a nyelvüket törő külföldit, viszont sajnos csak ritkán jut eszükbe kijavítani, tekintve, hogy a tisztelet jelének tartják, ha nem avatkoznak bele a nyökdécselésbe és kivárják, hogy kijön-e belőle végül valami. Summa summarum, a dánokat külön meg kell kérni arra,  hogy javítsák ki az ember, a kérésnek viszont szívesen eleget tesznek.

Nagyon fontos, hogy az első idők elmúltával, amikor már nem az újdonság erejével hat a környezet, biztosítsunk magunknak egy kis szabadidőt. Bár kezdetekben különösen fontosak az anyagiak, mert új helyen kell megteremteni az otthont, ami pénz nélkül csak nehezen menne, de még ekkor is tartsunk fel hetente legalább egy-két órányi szabadidőt, amelyet töltsünk kedvünk szerint a szabadban, a családdal, barátokkal.
 Dániában kb. fele a napsütéses órák száma a magyarországinak, ez a körülmény pedig hozzájárulhat egy depresszió kialakulásához úgy,  hogy észre sem vesszük. Ha éjjel dolgozunk és alig látjuk a napfényt, akkor szükségünk lehet  D-vitaminra ( beszéljük meg az orvosunkkal a szedését ), mert októbertől  áprilisig a napfény annyira kevés Dániában, hogy a nyáron elraktározott mennyiséget használja fel a szervezetünk. Ha pedig nyáron is éjjel dolgoztunk, akkor nincs mit felhasználnia.
Az északi félteke felett az ózonréteg elég vékony, ezért mindig használjunk napolajat, nemcsak a napozáshoz, de pl. otthon a kertben is kenjük be a fedetlen részeinket, ha hosszabb ideig a szabadban tartózkodunk. Annak ellenére, hogy nincs különösebben meleg, tavasszal különösen nagyon gyorsan le lehet égni, de ilyesmi még téli, verőfényes napokon is megeshet velünk. A rákellenes szervezetek Dániaban rendszeresen figyelmeztetnek a leégés veszélyére és ezzel kapcsolatban a bőrrák kialakulásának kockázatára.

Nagyon fontos, hogy olyan háziorvosod legyen, akiben megbízol. Ha úgy gondolod, hogy nem vagy megelégedve a háziorvosoddal, akkor ne habozz váltani, adott esetben  egy jó háziorvos az életedet is megmentheti azzal, hogy hallja , amit mondasz és reagál rá. Az viszont, hogy nem nyomja a kezedbe az antibiotikumot azonnal, ne legyen oka a váltásnak. Világméretű problémává vált az antibiotikumok túlzott használata és a dán orvosok tisztában vannak ezzel. Az antibiotikumok a baktériumfertőzések hatásos gyógyszerei, viszont a vírusok okozta torokgyulladások kezelésében nem segítenek.  Ha nem sikerül visszaszorítani az antibiotikumok túlzott használatát, akkor olyan baktériumok alakulhatnak ki, amelyekkel szemben hatástalanok lesznek. 
Ha  megbetegednél és hosszabb ideig táppénzre kerülnél, akkor a szerződésedtől függ, hogy ki fizeti a táppénzedet, de arra minden esetben ügyelned kell, hogy a munkavállalód helyesen adja meg az óraszámodat , amikor a betegségedet bejelenti a kommune-nál . Mindig töltsd ki időben a betegségeddel  kapcsolatos dokumentumokat. Végül pedig, hetente legalább egyszer ellenőrizd a postádat az e-boksodban és nem csak akkor, ha beteg vagy.

Dániában alapszabály , hogy semmi sem jár automatikusan senkinek, mindent magadnak kell elintézned, ne hanyagold hát el ügyeidet, mindennek nézz utána, ellenőrizz minden információt, légy aktív, és ne hagyd, hogy összecsapjanak fejed fölött a hullámok. Másrészről kommunikálj lazán,  a dánok nem szeretik a végleteket, kerüld ezeket a beszédben, hiszen minden elintéződik végül
. Ne feledd, a dánok ritkán utasítanak el egy javaslatot teljesen, ritkán fogják rá valamire, hogy " rossz " ,  inkább azt mondják, hogy "  kevésbé jó " . Ez a tartózkodás a végletektől, és a sok " köszönöm ", amit beszédükbe illesztenek nagyban  hozzájárul ahhoz, hogy jó hangulatban teljenek a megbeszélések és senki se menjen keserű szájízzel  haza.
De ha mégsem intéződnéne el megelégedésedre az ügyed, akkor tégy panaszt minden fórumon, ahol csak lehet. Ebben óriási segítséget nyújtanak az ingyenes jogi tanácsadások ( retshjælp ) amelyekhez a lgtöbb dán nagyvárosban hozzájuthatsz az önkéntesen dolgozó ügyvédek jóvoltából.

Légy tehát saját magad legjobb barátja Dániában is és ne veszítsd el a jókedvedet!

Megjegyzések