Ugrás a fő tartalomra

A királyok vadasparkja, a vadasparkok királya

Sokféle erdő létezik, Dániába is jutott néhány különleges, de micsoda különbség van közöttük: a jægersprisi õsfáshoz ( Sjælland ) képest a dán királyok koppenhágai vadasparkjára (Dyrehaven)  a kastély túlságosan rányomta a bélyegét ahhoz, hogy izgalmasnak találjam, talán azért, mert sok a látogató, akik itt kocognak, vagy lovagolnak és néha még biciklisták is feltűnnek.  

Igaz, mondhatnánk, hogy a XVIII. századi történelem is érdekes, amit nem is vonok kétségbe, de " parvenü " az ősi mítoszok világához képest....

Dániai élményeimet tekintve Jægerspris erdeje Sjællandon és a Dronninglund környéki erdõ Jyllandon volt az a két hely, amely a legkülönlegesebb élményt nyújtotta számomra. Ezek az erdők az ősi sirdombokkal (különösen Jægespris az õsfáival) minden évszakban képesek bennem a meghatottság érzését kelteni. A királyi vadaspark azonban, minden szépsége ellenére sem tud mindig megérinteni, mert a Dyrehavenben nemigen képzelheti el az ember, hogy elragadja egy varázsló, vagy szembe jön vele egy tündér. A képzelet ilyen játékaihoz csend kell. A Vadasparkban sokan járkálnak, de a másik két erdőben az ember komolyan eljátszhat a gondolattal, hogy varázslat éri és ez, jobb esetben be is következik a lelkében, mert isteni nyugalom árasztja el.

A koppenhágai vadaspark erdeje egy dombos tisztást ölel körül, melynek tetején áll az Eremitage, egy apró vadászkastély, Lauritz de Thurah munkája (1734 - 1736)

A bécsi hangulatot árasztó épület VI. Christian parancsára épült.

Róla azt kell tudnunk, hogy õ volt a legunalmasabb király a dán történelemben, az a király, aki azzal tette nevét emlékezetessé, hogy elrendelte a boltok vasárnapi zárvatartását és bezáratta a színházakat is, lévén, hogy mély vallásosságában - a pietizmus híveként - lelkén viselte, hogy alattvalói, büntetés terhe mellett vasárnap templomba menjenek. Miután a ledérnek ítélt koppenhágai szobrokat és festményeket is illendõ ruhába burkoltatta, a dögunalmat azzal tetõzte, hogy nem elég, hogy elvett egy hozzá hasonlóan dögunalmas német hercegnõt feleségül és még csak szeretõt sem tartott mellette, aki némi életet vitt volna a Udvarba.

Az említett hercegnõ, Sophie Magdalene (af Brandenburg-Kulmbach) , egyébként szegény volt, mint a templom egere és kimondottan rossz partinak számított, de sarkallta férjét a királyi hatalom látványos demonstrálására, amint királyné lett belőle. Rábeszélte a királyt, hogy négy kastélyt is építsen közel egymáshoz, hogy ezzel is emelje hatalmának fényét. Az Eremitage-vadászkastély volt az egyik ezek közül.

Milyenek voltak a királyi vadászatok ebben az időben? Vadászni sokféleképpen lehet, ebben az esetben ne egy Zrínyi Miklós féle vadkanvadászatot képzeljünk magunk elé. VI. Christian szarvasvadászatának egyetlen célja volt, hogy királyi személyének fontosságát hangsúlyozza.

A szarvast kutyákkal, hajtókkal órákig üldözték, míg a szerencsétlen állat remegő ínakkal összerogyott a fáradtságtól. Ekkor a király leugrott nyergéből, és elegáns mozdulattal, egyetlen szúrással leszúrta. Az elejtett vadat még csak el sem fogyasztották. Mai szemmel nézve kegyetlen módja ez a vadászatnak, persze akkoriban senki nem akadt fenn rajta.

Azon viszont kedvére hüledezhetett a dán Udvar, amikor Nagy Péter orosz cár látogatóban járva Dániában részt vett egy vadászaton. Mikor felajánlották neki a hajtás végén, hogy végezzen az állattal, a cár az elegáns szúrás helyett fogta kardját magát és lecsapta a szarvas fejét. Dőlt a vér, a jelenlevők pedig a meglepetéstől se köpni, se nyelni nem tudtak, ahogyan a mondás tartja. Az orosz módi kissé eltért a dán szokásoktól…

A vadászat után a társaság visszatért a vadászkastélyhoz, ahol az eremitage -asztalnál költhették el a frissítőket. Az asztalra a szolgák a földszinten, a konyhában tálaltak, majd lifttel felhúzták az emeletre. Ez a kor divatja volt, ma már az Eremitage az egyetlen hely Dániában, ahol a lift, legalább részekben megmaradt. (Maga az Eremitage szó francia (ermitage) pontosabban görög (ermites, / eremos (magányos), vagy eremia (sivatag), olyan kastélyokat neveztek így, ahova a tulajdonos elvonulhatott a világtól.
Az eremitage-asztal biztosította, hogy az urak étkezés közben se érintkezzenek a szolgákkal. Azelőtt, a középkorban, a szolgák állandóan nemes uraik közelében tartózkodtak, de a későbbi korokban már nőtt a távolság (aztán a folyamat akkor tetőzött, mikor már csengetni kellett a személyzetért). Az ermitage-asztal is a szolgákat hivatott távol tartani.

A királyi vadászatok emlékét őrző vadászvágtát minden év novemberének első vasárnapján rendezik meg Hubertusz-vadászvágta néven. Manapság már nem szarvasra vadásznak, hanem egy lovast űznek a célig, a kastélyig. A lovas a rókát jelképezi, kabátján egy rókafarok díszeleg. A közönség remekül szórakozik a vágta idején, a legtöbben mindig a vizesárok környékén tartózkodnak és várják, hogy a lovasok belepottyanjanak. Az éves Hubertusz-vágta sikere leginkább attól függ, hogy hányan buknak bele ebbe a bizonyos árokba. Ha csak egyetlen lovas, az nagyon rossz évjáratnak számít. Ha valaki elmulasztaná a bukásokat, akkor este a TV-ben még megnézheti. De a koppenhágaiak nem szeretik elmulasztani ezt az esemény és hosszú sorokban indulnak a vadaspark felé, hogy élvezzék a természetet, mielőtt végleg rájuk köszöntene a vígasztalhatatlan téli sötétség.

A pompás régi fák között 2000 szarvas és őz él a vadasparkban. Évente 700 példánnyal lehet ritkítani az állományt, amelyben fehér és fekete színűek is legelésznek. 

A fehérek mindig különlegességnek számítottak, eredetileg egy szász hercegtől kapta ajándékba a dán király őket és azóta elszaporodtak. Nem automatikusan lesznek mindig fehérek az utódok, előfordul, hogy kimarad egy-egy generáció és a fehér szarvasok hagyományos színű utódokat hoznak létre, de újra visszatér a fehér szín egy későbbi generációval.

A kastély és környéke a szarvasokkal különösen ősszel nyújt felejthetetlen látványt, mikor az öreg fák bíborló leveleikbe öltözve maguk is királyi fenségeknek tűnnek. Ennyi szépségnek, rajtam kívül, akinek a csendre is igénye lenne, a legtöbben nem is tudnak ellenállni. Lassan a hivatásos vadászoknak is egyre nehezebb a sok látogató miatt kilőni a ritkítandó szarvasokat. A Vadaspark minden része tele van élettel, maga is egy élő, lélegző hagyomány, amely minden tavasszal kivirágzik, mikor az óriási fák kibontják leveleiket.

Megjegyzések