Ugrás a fő tartalomra

Mesebirodalom

A fehér kígyó meséje


A fehér kígyó meséjében a király mindentudásának forrása egy fehér kígyó, amelynek húsát a király rendszeresen elfogyasztja.
A kígyó sokjelentésű, ősi szimbólum. Ízisz istennő fejdíszén például a királyi bölcsességet, hatalmat és a tudást jelentette. A fehér kígyó elfogyasztását , amely rítusban a kígyó a királyi bölcsességet jelképezi, egyértelműen ahhoz az ősi hidelemhez kapcsolnám, amely szerint egy állat elfogyasztásával annak valamely tulajdonságát remélték megszerezni.
A keresztény szimbolikában sem kimondottan negatív figura a kígyó, Jézus is azt mondja, hogy : "Legyetek szelídek, mint a galamb és okosak, mint a kígyó. " Ezzel talán a hit terjesztésére célozhatott.
A mesében a kígyó adja a képességet, amely birtokában a király az állatok nyelvét megértve híreket szerez és ezáltal bölcsességre tesz szert.
Érdemes azonban ennél a bölcsességnél egy pillanatra megállnunk, hiszen az állatokat, akiknek nyelvét a király a kígyó húsának elfogyasztása után megérti, tulajdonképpen-mai fogalmak szerint - egy nagy kémhálózatnak felelnek meg: tájékoztatják a királyt mindenről és így biztosítják a hatalmát.
A király természetesen maga is tisztában van az információ hatalmával, így nem is eszik a kígyó húsából mások jelenlétében.
Mindent összevetve a főhős, aki eszik ugyan a kígyó húsából, nem egyedül annak a hatalomnak köszönheti a karrierjét és boldogságát, amellyel a kígyó-evészet felruházza, hanem azoknak a tetteinek, amiket a megszerzett hatalom birtokában véghez visz: jót tesz másokkal, és a viszonzáson keresztül éri el a boldogságot és nyeri el szerelmének kegyét. Bölcsessége önmagában nem sokat ért volna, nem tette volna képessé arra, hogy elvégezze a lehetetlen feladatokat, amelyeket rábízott szerelme annak feltételeként, hogy neki adja a szívét.
A boldogsághoz láthatóan több kell, mint egy jó kémhálózat, és a bölcsesség, szükséges a kegyelem, a karizmával párosuló szív, amely nem hagy veszni maga körül semmit és senkit és bölcsessége és lehetőségei tudatában sem a hatalom délibábja vezeti. Egyetlen percig sem.

A mesét az alábbi linken olvashatod el: 

Megjegyzések